Pannon Ház

Az ország első környezetbarát interaktiv irodaháza

Váljon végre Békásmegyer is Pannon Házzá!

2009.09.22. 17:29 // Martinkó // Szólj hozzá! // Megosztás

Tudtuk, de Ürge-Vorsatz Diana (CEU) előadásában vált plasztikussá, hogy az építészet és építőipar aranytojást tojó tyúk. Természetesen nem a tarkóhájas építési vállalkozó, a városromboló irodaház-fejlesztő szempontjából az, mert ez eddig is nyilvánvaló volt, hanem a gazdaságfejlesztés szempontjából. Kisebb fűtésszámla, kevesebb behozott import gáz, az épületkorszerűsítésbe több foglalkoztatott, nagy háttéripar.

Paradoxon, de rendben van, hogy a legnagyobb potenciál a lakótelepi panelek környékén mutatkozik. Az előadó vetített egy dunaújvárosi mintaprojektet, ahol 85% a rezsiköltség-megtakarítás. Nem 10-20-30, hanem 85!! Eljön az idő, amikor a Havanna, Miskolc-Avas stb. lakói villámgyorsan válhatnak irigyelt polgártársainkká a zöld beruházások révén. Az alkalmazható technológia tömegessége, a nagy lakásszám kapcsán jól tervezhető, árazható, kivitelezhető projektek százai indulhatnak el, amelyek helyi munkaerőt is bevonhatnak.

A buliban nyilván az épitőanyag-forgalmazók sem járnak rosszul, ám vigyázni kell, hogy az állam elkerülhetetlen szerepvállalása ne eredményezzen ezen a területen is olyan karteleket, felülárazásokat, amelyek az autópálya-fejlesztéseket jellemezték az elmúlt két évtizedben. Legyünk realisták, innovációra, napelemgyárak építésére kevés az esély, de a szigetelések, gépészeti felújítások területén minden adott.

A modellt tehát nem Németország adja majd, ahol a világ vezető nehézipar, autóipari termelési és innovációs potenciálját állították, állítják át a zöld technológiák, geo-szondák, szélturbinák  és kollektorok gyártására, hanem szerényebb, reálisabb célokat kell választani: Kovácsné a kecskeméti panelben képes legyen a rezsit fizetni. Mindazonáltal fontosak a mintaprojektek, s azok kommunikációja. Tegnap egy panelház-tömb, ma egy Pannon Ház, holnap a József Attila lakótelep. Szép álom? Higgyünk benne!

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr611399855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pannon Ház

Blogtudósítás a Pannon Fenntarthatóság és építészet című konferenciájáról

Szeptember 22., Pannon Ház

Társszerzők:
Gunther Zsolt, a 3h építésziroda vezetője, Köztér blog
Martinkó József, az Octogon.hu főszerkesztője
Zubreczki Dávid, Urbanista

Partnerek







Hozzászólások

  • Ződgyík: @Dezső László: Ami már el is kezdődött. Ez a válság valójában azért van, mert már nem lehet fokozni az energiahordozók kitermelését. Ez van, ezt kell szeretni/megszokni.... (2009.09.26. 15:03) Interjú dr. Reith Andrással
  • accipiter: Fontos még az abroncsok ellenőrzése is... (2009.09.25. 14:11) Kritikus massza!
  • Zubreczki Dávid: igen, azt mondták, hogy így természetesebb. amúgy meg ez most divatos is: forrasbp.freeblog.hu/archives/2009/04/20/Juhh... (2009.09.22. 15:27) Első benyomások a Pannon Házból öltönyben pogácsával

Feedek

süti beállítások módosítása